juny 3, 2024 0 Comments in CatCON, General, Notícies, Premis Ictineu

Lliurament dels XVI Premis Ictineu

 

  • Un àngel cruel, d’Edgar Cotes, guanya el premi a la millor novel·la fantàstica publicada en català l’any anterior

  • Els premis culminen la primera jornada de la CatCon, que té lloc a Vilanova i la Geltrú, amb Grady Hendrix i Carme Torras com a convidats d’honor  

L’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú és l’escenari de la sisena edició de la CatCon, la convenció catalana de fantasia, ciència-ficció i terror, que organitza la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Com cada any des que es va crear l’esdeveniment, el dissabte al vespre es lliuren els Premis Ictineu, que han arribat a la 16a edició. L’acte el va presentar la periodista Karen Madrid, acompanyada pel president de la SCCFF, Eloi Puig, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens.

     

Edgar Cotes ha guanyat en la categoria de millor novel·la fantàstica en català amb Un àngel cruel, una història de terror ambientada a les comarques de Lleida, i en la qual l’autor reflexiona sobre un cas d’assetjament escolar viscut en primera persona.

Al seu torn, Javier Calvo ha estat guardonat en l’apartat de millor conte fantàstic original en català amb “Els pirates de Hemingway”, que signa amb el seu alter ego; Hèctor Rivadeneyra. El conte el va publicar la revista Freakcions núm. 9, que edita l’associació cultural El Biblionauta.

Aquests han estat tots els guardonats:

  1. Millor il·lustració d’una obra fantàstica en català

Oriol Hernández per L’oceà al final del camí.

  1. Millor assaig en català

L’onada a la ment, d’Ursula K. Le Guin (Raig Verd).

  1. Millor còmic en català

Friday 1. El primer dia de Nadal, d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente (Mai Més Llibres).

 Millor recull fantàstic en català

Tàndems fantàstics (Spècula).

  1. Millor conte fantàstic traduït al català

“Aquestes coses sense vida”, de Premee Mohamed, publicat dins de Mentides sobre la mort (Chronos).

  1. Millor conte fantàstic escrit en català

“Els pirates de Hemingway”, d’Hèctor Rivadeneyra, publicat dins de Freakcions núm. 9, d’El Biblionauta.

 Millor novel·la fantàstica traduïda al català

L’oceà al final del camí, de Neil Gaiman (Obscura).

  1. Millor novel·la fantàstica escrita en català

Un àngel cruel, d’Edgar Cotes (Spècula).


Breu història

Els Premis Ictineu van néixer l’any 2009 de la mà d’un grup d’aficionats als gèneres fantàstics en el marc de les Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de Ciència-ficció, fantasia i terror). Posteriorment, els premis es van integrar a la SCCFF i, des de 2017, any en què va néixer la CatCon, es lliuren en el transcurs de la convenció.

El nombre de categories i d’obres candidates ha crescut exponencialment en els darrers anys, gràcies a l’increment del conjunt d’obres fantàstiques que es publiquen en llengua catalana. Els premis sempre es donen a les obres publicades l’any anterior. En una primera fase, trien les millors els socis i sòcies de la SCCFF, mentre que en la segona fase hi compta a parts iguals el vot popular i el del jurat.

L’any passat va ser de rècord pel que fa a la publicació de títols de ciència-ficció, fantasia i terror en la nostra llengua: es van comptabilitzar 33 novel·les originals en català, 36 novel·les traduïdes, 109 contes originals en català, 63 contes traduïts, 18 còmics, 22 reculls i 4 assajos.

La CatCon creix.

La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha organitzat la sisena edició de la CatCon, la Convenció Catalana de Ciència-Ficció, Fantasia i Terror, que té lloc els dies 1 i 2 de juny de 2024 a l’auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú. Es tracta del principal festival del país dedicat exclusivament als gèneres fantàstics en llengua catalana i enguany compta amb la participació especial dels escriptors Carme Torras i Grady Hendrix com a convidats d’honor en les categories nacional i internacional, respectivament.

La VI CatCon presenta un programa ple de propostes interessants, amb l’objectiu de reflexionar sobre tots els àmbits dels gèneres fantàstics. Enguany hi ha taules dedicades a temes d’actualitat com la intel·ligència artificial, aprofundiment en autors clàssics com Verne o Rodoreda, i una sessió per descobrir les noves veus del fantàstic en català, entre d’altres. També hi ha presentacions de llibres i estands de llibreries especialitzades per poder adquirir les darreres novetats.

La novetat principal d’aquest any és la programació paral·lela a la Sala 2 de l’auditori, dedicada especialment al públic més jove, amb propostes com El feixisme i la violència a Star Wars, El camí de l’heroi en el shonen i el shojo, sessions de rol, còmic, pòdcasts en directe, i molt més. La VI CatCon amplia, doncs, el nombre d’activitats i allarga el programa tot el cap de setmana, inclòs també el diumenge a la tarda (fins ara s’acabava el diumenge al migdia).

La convenció vol divulgar els gèneres fantàstics en llengua catalana en totes les seves modalitats. La SCCFF dona molta importància a la trobada personal entre aficionats, lectors, escriptors, editors, llibreters, il·lustradors, traductors i tothom que hi col·labora d’una manera o altra per fer xarxa i enfortir els lligams entre les diferents baules del sector.

Convidats d’honor.

Carme Torras és escriptora i especialista en intel·ligència artificial i robòtica. Ha publicat Pedres de toc (Columna, 2003) – Premi Primera Columna; Miracles perversos (Pagès, 2011) – Premi Ferran Canyameres d’intriga i misteri; La mutació sentimental (Pagès, 2008) – Premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció 2007 i Premi Ictineu 2009. Aquesta obra ha estat traduïda a l’anglès (MIT Press, 2018) i al castellà (Milenio, 2012); i Enxarxats (Males Herbes, 2017), Premi Ictineu 2018. Ha participat en nombrosos reculls de contes, com Científics lletraferits (Mètode, 2014), Barcelona 2059 (Mai Més, 2021) i Somia Philip Marlowe en xais elèctrics? (Alrevés, 2021).

Grady Hendrix (Charleston, Estats Units, 1972) és escriptor de terror, periodista, orador i guionista nord-americà. Dedicat plenament a la literatura, s’ha fet un nom en el gènere de terror. Va publicar la seva primera novel·la, Horrorstör, fa deu anys, va guanyar el Premi Bram Stoker amb l’assaig Paperbacks from Hell (2017), i ha estat nominat a alguns dels principals guardons del fantàstic, com el Shirley Jackson i el Locus. En castellà, el segell Minotauro ha publicat diverses obres seves, com Guía del club de lectura para matar vampiros (2021), Grupo de apoyo para final girls (2022) o Cómo vender una casa encantada (2023). Ens hem venut l’ànima (Obscura, 2023) és l’única novel·la traduïda al català actualment.

Eloi Puig Julià, president de la SCCFF

Vilanova i la Geltrú – juny 2024

Galeria d’imatges CatCon 2024

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.



Les fotografies són de; Eloi Puig, Raül Magí, Xesca Oliver, Alícia Gili i Ferran d’Armengol

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *