nov. 22, 2022 0 Comments in General

55ª ter-cat a Granollers, un número maco, oi?

Doncs encara ho es més els 15 anys de ter-cat que han sigut possibles gràcies a tots vosaltres. Enguany hem celebrat la cinquanta-cinquena edició a la llibreria La Gralla de Granollers amb presentacions de llibres, taules rodones i sobretot, molts riures!

15 anys de les Tertúlies Catalanes de Ciència-Ficció de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) no es poca cosa i per això vàrem celebrar-ho coincidint amb el festival Granollers Zona Friqui. Però en el fons, perquè hem fet aquesta festa?

A mitjan novembre de 2007 un grup d’amics aficionats a la literatura fantàstica es van trobar a Vilafranca del Penedès amb l’objectiu de conversar i debatre sobre les seves lectures preferides de fantasia, terror i ciència-ficció. Sense proposar-s’ho, van crear un esdeveniment que s’aniria escampant per Catalunya, amb l’objectiu de difondre els gèneres fantàstics. «Les Ter-Cat van sorgir per promoure la ciència-ficció i la fantasia per tot el país, descentralitzant-les de Barcelona. La idea sempre ha estat anar allà
on ens cridin i acostar-nos a qualsevol poble o ciutat on hi hagi afeccionats», explica Eloi Puig, president de la SCCFF.

Quinze anys després, s’han celebrat 55 edicions de les Ter-Cat per tot Catalunya (i el País Valencià) amb la participació de centenars de lectors i lectores. Les Ter-Cat han permès conèixer nous escriptors i escriptores, engegar projectes literaris i posar en contacte una
comunitat de seguidors i seguidores del fantàstic que creix any rere any, com s’ha pogut comprovar amb l’esclat d’editorials, novetats i esdeveniments relacionats amb el gènere que proliferen arreu del país.

La 55a Ter-Cat va arribar a Granollers aquest dissabte 19 de novembre amb l’objectiu de reunir moltes de les persones que hi han col·laborat en aquests quinze anys. Per seguir la tradició, es va mantenir el format habitual de dinar, més presentacions de llibres i tertúlia. La trobada va tenir lloc a la capital del Vallès Oriental per coincidir amb el festival Granollers Zona Friqui i va comptar amb la col·laboració de la llibreria La Gralla.

I com som com som, la festa ja va començar durant el dinar al restaurant El mirallet, entre retrobaments i rialles!Però no es va acabar aquí! A la llibreria La Gralla vàrem poder gaudir de la presentació de quatre llibres, en una taula moderada per l’Eloi Puig

• L’hereu de la mort, d’Albert Font, publicat per Obscura Editorial.
• L’androide que podia estimar, de Sònia Boj, publicat per Edicions SECC.
• Mare, d’Isabel del Río, publicat per Spècula Editorial.
• Arcana Sectarium, de diversos autors, presentat per Quim Gómez, publicat per Apache Libros.Festa dels 15 anys de Ter-cat!

Les Ter-Cat van néixer i créixer gràcies, entre altres persones, a la iniciativa d’Eloi Puig, que és l’actual president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. Els encontres ja fa uns anys que s’han integrat a les activitats que organitza la SCCFF, amb
l’objectiu de fer difusió dels gèneres fantàstics en llengua catalana. I de retruc, amics que en gaudeixen d’una mateixa passió, el fantàstic i la ciència ficció en català!

L’esdeveniment més important del calendari és la CatCon, la Convenció Catalana de Ciència Ficció i Fantasia: la cinquena edició tindrà lloc els dies 10 i 11 de juny de 2023 a Vilanova i la Geltrú. En el transcurs de la CatCon es lliuren també els Premis Ictineu, els únics dedicats exclusivament als gèneres fantàstics en llengua catalana.

Us esperem a la propera!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *