SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Jordi Solé i Camardons, "La síndrome dels estranys sons", Editorial 3i4, 2004

NOVEL·LA D'IDEES

A través d'una història de socio-ficció ben trenada, l'autor ens convida a elucubrar sobre les potencialitats i limitacions de les llengües. Especialment indicada per als interessats a sub-vertir les regles de la realitat i imaginar-ne les possibles conseqüències.

Fent ús d'una prosa amena i efectiva, Jordi Solé i Camardons ens encomana l'afany de l'Arnau per comprendre l'estranya síndrome que li sobrevé, d'improvís, a la seva professora Noa, i que després s'estén per la població com una epidèmia. Els qui la pateixen poden entendre el discurs oral i escrit, però en canvi són incapaços de produir un sol mot de significat conegut. Amb enginy i grans dosis d'ironia, es plantegen un seguit d'hipòtesis sobre l'arrel del mal, que són successivament descartades fins que es fa palès que el problema no rau en les respostes sinó en la pregunta, cosa que condueix a un final suggeridor que no desvetllarem.

Val a dir que Jordi Solé domina el terreny que trepitja, no en va s'ha dedicat durant anys a cartografiar-lo des de dues òptiques complementàries, la sociolingüística i la ciència-ficció, gènere en què s'emmarquen l'assaig "Les paraules del futur" (1995) i la novel·la "Els silencis d´Eslet" (1996), guanyadora del Premi Juli Verne. En tractar de l'evolució dels humans, "La síndrome dels estranys sons" entronca amb el corrent més filosòfic i especulatiu d'aquesta literatura, que arranca d'autors de culte com H.G. Wells, A. Huxley i R. Bradbury.

Crida l'atenció la gran profusió de cites que hi ha a la novel·la, tant en els encapçalaments de capítol com dins del text. Sens dubte enriqueixen la significació de l'obra, però també suposen una certa ingerència de l'autor en la història de ficció. És una qüestió opinable: hi ha crítics que reclamen el compromís explícit de l'autor amb el que escriu, mentre que d'altres s'inclinen per l'asèpsia. Jordi Solé ha optat a fons per la primera via, no només pel que fa a les cites, sinó també apel·lant a la complicitat del lector amb nombroses picades d'ullet sobre temes emocionals, literaris i de política actual, un recurs que resulta molt eficaç per centrar l'atenció en el pla de les idees.

En definitiva, la novel·la interessarà un ampli ventall de lectors: joves inquiets, amants de la ciència-ficció, i, en general, tots aquells captivats pel paper de la llengua, veritable motor i alhora fre del pensament.

Carme Torras, El Temps, 23/2/2004

Tornar