SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Albert Sánchez Piñol, “La pell freda”, La Campana, 2002

Amb La pell freda (2002) Albert Sánchez Piñol, que ja havia publicat assaigs i relats breus, s’inicia en l’àmbit novel.lístic. Es tracta d’una obra que pot considerar-se de CF ja que transcorre en una minúscula illa del sud del Pacífic on només hi viuen dos homes i on hi fan cap uns éssers humanoides de CF provinents del fons marí, els “granotots” o citauca.
L’autor relaciona l’episodi històric de la guerra dels irlandesos contra l’ocupació anglesa amb la guerra de ficció d’un parell d’humans contra els citauca. Una història circular sobre el patriota que s’acaba sentint estranger a la seva pàtria i l’humà que acaba sentint-se estrany entre els humans en una illa que és una mena de metàfora de la pàtria.
En l’obra hi trobem ressonàncies robinsonianies de Daniel Defoe, els universos mentals i les ambiguitats morals de Robert Louis Stevenson, però també la mena de móns imaginats per Conrad o Richard Matheson a Sóc llegenda. Com en aquesta obra, hom es pregunta qui és el monstre i qui és l’enemic.
Tanmateix, la proposta de La pell freda és plenament original i profunda ja que despulla les obsessions bèl.liques dels humans basades en la desconfiança, la incomunicació i la por enterbolidora de la ment. L’odi contra l’altre concebut com a bèstia. La dialèctica ambivalent entre monstres i persones que només podria ser trencada pel diàleg; entre la por al desconegut i el genocidi com a falsa sortida al fracàs comunicatiu. Però les relacions sexuals poliorgàsmiques que Aneris, la de la pell freda, projecta en la ment dels dos robinsons els obre tot un nou món que alhora mostra la humanitat dels citauca però deshumanitza en certa manera els humans, els escindeix del món humà. Una situació que els empresona entre l’amor i l’odi, que converteix l’illa en presó, camp de batalla i paradís.
Un llibre ple de sensibilitat i sensacions, de brillants imatges metafòriques, molt ben escrit, perfectament entenedor, entretingut però també d’una profunditat antropològica, psicològica i filosòfica dignes de la millor literatura de CF Soft.

Jordi Solé i Camardons.

Tornar