SOCIETAT CATALANA DE
CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

El oro de Salomón
Neal Stephenson
Ediciones B

Neal Stephenson és l'autor, entre d'altres obres, de la trilogia Criptonomicón (premi Locus 2000) i La era del diamante, novel·la que no fa gaire era objecte de comentaris elogiosos a les pàgines de la nostra llista.

Cal dir, d'entrada, que les novel·les de Stephenson poden ser incloses en el grup de ciència-ficció hard a causa de la importància que les ciències dures tenen en el desenvolupament de la trama.

Aquest darrer llibre és el primer del tercer grup de llibres del Cicle Barroc, després d' Azogue (tres volums en versió castellana) i La confusión (dos més). Cicle mitjançant el qual l'autor ens fa viure el naixement de la ciència moderna a partir de l'aventura protagonitzada per Daniel Waterhouse, un avantpassat del personatge principal de Criptonomicón, que comparteix protagonisme amb personatges reals com Isaac Newton i Wilhelm Leibnitz.

Tota la sèrie és una barreja de fets rigorosament certs amb d'altres d'inventats. El lector passa de l'aventura a la història i de l'alquímia a l'empirisme sense oblidar alguns dels temes pels quals l'autor sent especial predilecció: les matemàtiques, la criptografia, l'economia, l'espionatge i la política. Això sempre, tal com és d'esperar en una bona novel·la d'aventures, corrent tots a la recerca del tresor en un escenari en què no falten ni corsaris ni pirates.

Esperem, impacients, el final de la història.

Toni Segarra

Tornar