SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Jordi Querol, “Dos mons, un planeta”, Ed. 3i4, Col.lecció El Grill, València, 2001

Dos mons, un planeta és una narració breu dins la literatura de ciència-ficció de Jordi Querol, pseudònim de l’historiador castellonenc Antoni Royo. L’autor recrea el tema de la doble personalitat present en obres com “Doctor Jeckyll i Mr.Hyde”, però a escala planetària, ja que tots els habitants del planeta pateixen, sense adonar-se’n, d’una doble personalitat, ja que cada dos dies canvien de personalitat, un canvi que només dura, doncs, dos dies ja que passat aquest temps tornen a recuperar la personalitat inicial sense recordar res.

L’autor no aprofundeix gaire en les característiques de cadascuna de les dues personalitats i en com carai s’ho fan per no viure en un caos planetari constant, però narra amb senzillesa, claredat i imaginació audaç les aventures i les contradiccions dels personatges dobles que assassinen i se suïciden al mateix temps, que odien i estimen simultàniament... Un seguit de situacions que plantegen metàfores punyents sobre l’autoodi, la intolerància o la coexistència de dos grups humans aparentment antagònics en un mateix territori i en un mateix cos.

Manuel Garcia Grau és l’autor d’una introducció informativa prou incompleta sobre la literatura de ciència-ficció i d’un seguit de propostes didàctiques sobre l’obra que faciliten l’ús de la narració com a lectura vàlida en l’ensenyament secundari.

Jordi Solé i Camardons.

Tornar