SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Entrevista amb Stephen Baxter, per Núria Navarro

Aquest anglès de Liverpool amb aspecte de prendre el te de les cinc a les cinc va aparcar la matemàtica per imaginar mons. Els ortodoxos de la ciència-ficció l'han encimbellat ja com el delfí d'Arthur C. Clarke, el de ‘2001: una odissea de l'espai’. I Baxter es ruboritza. L'autor d'’Antihielo’ només es reconeix un deixeble apassionat.

- Núria Navarro: Abandonar les xifres per les lletres ha de ser una cosa així com saltar al buit lligat d'un cordill.

- Stephen Baxter: Em vaig especialitzar en astronomia i astrofísica, i em vaig acostar a l'enginyeria. Però em vaig adonar que, més que la ciència en si, m'interessava el que significa la ciència per a nosaltres. Suposo que vaig elegir el costat irracional, que és l'humà.

- N.N.: La metafísica abans que la física.

- S.B.: Vaig ser criat com un bon catòlic a Liverpool, amb aquesta visió de l'univers segons la qual tot ve de Déu. Després, a l'escola, vaig aprendre el cosmos de les lleis científiques. Una visió del món va reemplaçar l'altra, gairebé sense adonar-me'n. Però si no existeix Déu, si hem evolucionat més que no pas sigut creats, quin sentit té tot?

- N.N.: Quin sentit té tot?

- S.B.: Jo intento buscar-lo als meus llibres. El que escric ara, ‘Temps’, estudia la possibilitat que el sentit el doni allò que podem fer amb l'univers, la recerca de formes de vida més sàvies. Si no hi ha un déu que imposi significat, és l'home qui n'ha d'imposar.

- N.N.: Els científics amb devocionari són menys científics?

- S.B.: No. La filosofia cristiana i la ciència tenen la mateixa visió de l'univers, però amb l'accent lleugerament desplaçat. El cristianisme traça una història lineal, amb un principi i un final, i amb una normativa divina. La ciència també parla d'un inici --el big bang -- i d'una fi --el big crac --, regits per lleis. La ciència té buits en què Déu pot existir tranquil.lament.

- N.N.: Vostè ho creu?

- S.B.: Jo estic d'acord amb Arthur C. Clarke quan diu que la nostra idea de Déu com un pare, allà a dalt, és un artifici de la nostra naturalesa limitada. Crec que estem aquí perquè l'univers es pugui conèixer a si mateix. Potser nosaltres en som el significat. Altres consideren que qui hem d'adorar són els nostres descendents. Vist així, potser el futur és Déu.

- N.N.: De debò?

- S.B.: Es possible que sorgeixi una nova filosofia que reuneixi la ciència amb aquest afany de transcendència. Al cristianisme li va costar 1.000 anys trobar Tomàs d'Aquino perquè conciliés la fe i la ciència dels grecs. ¡S'hauran d'esperar 1.000 anys més!

- N.N.: En el futur tots serem calbs?

- S.B.: Això seria fantàstic!

- N.N.: Disculpi. Em refereixo a com ho veu vostè.

- S.B.: Sóc relativament optimista. La raça humana arribarà al segle vinent, però ho farà afrontant greus problemes mediambientals. El reescalfament global serà pitjor del que sospitem. Hi haurà guerres pel control de l'aigua... Els homes, sap, no som gaire intel.ligents.

- N.N.: Quina és la pitjor de les seves nicieses?

- S.B.: La falta d'imaginació. Potser per això molts opinen que la ciència-ficció és una tonteria. Segueixen tenint una visió plana del món. Estan convençuts que no ha canviat res i que no canviarà res. No se'l poden imaginar.

- N.N.: A l'altra banda hi ha Arthur C. Clarke, que dissenya bonics jardins per a Mart. Es que l'home ja és gran o és que és un visionari?

- S.B.: Es un visionari, tot i que Mart encara ens queda lluny. Hauríem d'anar a la Lluna, que no és tan maca ni habitable com Mart, però està més a prop.

- N.N.: Quant falta perquè les immobiliàries ofereixin una segona residència a la Lluna?

- S.B.: Ja que no estem fent bé les coses --la construcció de l'estació espacial és una absoluta pèrdua de temps i de diners--, això tardarà encara uns 100 anys.

- N.N.: I mentrestant, què?

- S.B.: En les pròximes dècades, com que el medi ambient s'enrarirà, estic convençut que viurem en ciutats encapsulades com la de 'Blade Runner'. Seria la gran lliçó de l'espai duta a la Terra. També canviaran els cultius i menjarem menys carn.

- N.N.: Alguna altra predicció per a l'univers domèstic?

- S.B.: La telefonia mòbil canviarà les relacions. Les xarxes d'amistat seran moltíssim més àmplies.

- N.N.: Intueixo que poc epidèrmiques.

- S.B.: Bé... Els britànics ja no ho som avui. En el futur no serà tan important el cara a cara. D'aquí a 30 anys el contacte serà reemplaçat per un refinat sistema de realitat virtual, a través del qual podrem llegir el llenguatge corporal de l'altre, ensumar les seves feromones, captar la seva excitació.

- N.N.: Parla de sexe virtual?

- S.B.: Per què no? El sexe virtual serà tan bo com el real. Hi haurà connexions directes amb el cervell que permetran reproduir sensacions. Potser afectarà més els joves que vegin la part atlètica del sexe més interessant que l'emotiva.

- N.N.: Tant quedar-se a casa connectats, l'obesitat serà canònica.

- S.B.: El cos estarà inert en una mena de tanc d'estímuls sensorials, amb temperatura uniforme. Serà important gestionar el cos amb tota aquesta excitació mental.

- N.N.: M'està espantant. .

- S.B.: Bé, el taüt anirà donant voltes perquè no se'ns nafri el cos.

- N.N.: Un sistema eficaç perquè algun tirà controli l'assumpte. La ciència és neutra?

- S.B.: No, està impregnada del color de la cultura. Fa 30 anys les lobotomies van intentar redimir criminals, avui s'investiga el mapa del cervell per acabar amb la anormalitat. Però, qui determina què és normal?

- N.N.: Hi ha vida allà fora?

- S.B.: Vida simple sí, però és improbable que hi hagi vida intel.ligent. Ho sabríem.

- N.N.: Un exercici de ficció. Què li preguntaria a un alienígena, mentre es prenen un cafetó?

- S.B.: Tu saps el que està passant?

- N.N.: Només això?

- S.B.: Li preguntaria per la religió que practica, per la seva estructura matemàtica, per la seva història... Però estic segur que serien molt diferents de nosaltres.

- N.N.: No he d'alimentar esperances de sopar algun dia amb un George Clooney sideral?

- S.B.: No.

© 03/12/98 EL PERIÓDICO. Tots els drets reservats.

Tornar