SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Adéu, Sió. Record d'Enric Sió. Per Félix de Azúa.

Era aquella època en la qual Barcelona semblava una capital italiana. Correa, Milà i Bohigas estaven aprenent a tota velocitat els codis més racionals, útils i progressistes del planeta sense endevinar que arribaria un dia que podrien construir amb ells una ciutat sencera. I Enric va portar a Barcelona un estil de dibuix, un traç ràpid, sinuós i intrèpid, que quedarà per sempre com a emblema d'aquell moment de la ciutat.

La seva facilitat per al dibuix era tan gran que només es divertia complicant-se la vida. Recordo com em va sorprendre l'adaptació absolutament personal que va portar a terme amb una velocitat esbalaïdora del revolucionari estil italià de finals dels seixanta. Hi ha dibuixos seus que haurien de figurar al Museu d'Art Contemporani, perquè només la seva modèstia i el seu fantàstic individualisme el van mantenir apartat de l'art establert. Però no hi ha hagut un dibuixant més lleuger, subtil i graciós en aquest país des dels grans caricaturistes com Nogués o Junceda.

Una escena d'aquells anys m'ha quedat gravada a la memòria: Beatriz de Moura es va inventar una revista anomenada 'La mosca', un caprici impertinent i mordaç que encara guardo i que he tornat a mirar ara. Enric va dibuixar la mosca. Una mosca genial. Però a la segona o tercera reunió ens va dir que ho deixava. Davant de la nostra sorpresa va assegurar que aquells ja no eren temps per a les aventures col·lectives i que ell estava a punt d'emprendre la seva aventura personal i privada. Enric, alt, fi, elegant, em va semblar en aquell moment un Corto Maltese a la catalana. M'ho segueix semblant. Segurament com Corto Maltese, Enric només s'ha acomiadat de nosaltres fins a la pròxima aventura.

© 03/11/98 AVUI. Tots els drets reservats.

Tornar