SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Viatge al fons de BCN.
Sobre el còmic d'Alfons López i Pepe Gàlvez
. Per Sebastià Roig.

En un futur no gaire llunyà, Barcelona és una Atlàntida que s'enfonsa. El canvi climàtic l'ha fragmentada en illots. Les Forces de Repressió Privada els vigilen, dalt de les motos aquàtiques. Sobre la superfície encara emergida de la ciutat, s'hi alcen els edificis de l'ahir i del demà. Conformen una arquitectura dislocada, piranesiana, esquizofrènica. Les pantalles de tele gegants són a cada cantonada, planant sobre les pupil·les i l'orella d'una societat multiètnica, dirigida amb mà fèrria pel totalitarisme. Els malsons d'Orwell i Huxley han pres cos.

Però, a la Barcelona del 2020, no tothom està disposat a amagar el cap sota l'ala, a acceptar el sistema vigent amb passivitat. Aquestes són algunes de les claus dels quatre números que conformen 'ColorCafé', l'últim treball d'Alfons López i Pepe Gálvez, un thriller futurista i sociopolític, amanit amb una bona dosi d'intriga i peripècies, que es desenvolupa al llarg de quatre dies de l'any 2020. Els autors, que ja havien elaborat l'àlbum 'Asesinato en la mezquita', editat per SOS Racismo, ens presenten un microcosmos on s'hi barregen hackers i grups subversius, activistes i immigrants amuntegats al Parc Güell, malalts d'Internet i polítics racistes, conformant una teranyina humana tan atapeïda com anguniosa

La narració -seguint el mestratge de Frank Miller o Paul Verhoeven-, avança contrapuntada per insercions televisives, que tenen la virtud d'ironitzar sobre la societat del 2020. A l'hora de treballar l'argument, ignorem si Gálvez i López van inspirar-se en aquella frase de Félix de Azúa, en què comparava Barcelona amb el Titanic, o en la novel·la 'El mundo sumergido', de James G. Ballard. Possiblement, cap de les dues coses va generar l'univers escanejat a 'ColorCafé'. Un univers sòlid i compacte, que seria bo que, més enllà dels quatre quaderns, tingués continuïtat. La Barcelona submergida dels creadors dóna per a uns quants comic books més.

© 07/05/98 AVUI. Tots els drets reservats.


ColorCafé
Pepe Gálvez i Alfons López.
Quatre números.
Planeta DeAgostini.
Col·lecció Laberinto.
Barcelona, 1998.

Tornar