SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Els altres mons de la literatura catalana
Selecció i introducció de Víctor Martínez-Gil
Galàxia Gutenberg/Cercle de Lectors
Barcelona, 2004

Un viatge fascinant de més de dos segles a través dels millors relats fantàstics i de ciència-ficció en llengua catalana. El professor Víctor Martinez-Gil, ha tingut cura de la selecció de les més de vuitanta narracions catalanes publicades entre el 1874 i el 2002 que configuren aquesta monumental "Antologia de narrativa fantàstica i especulativa", entre les quals podem trobar noms molt coneguts com Àngel Guimerà, Joan Santamaria, Jacint Verdaguer, Mercè Rodoreda, Albert Sánchez Piñol, Joan Perucho, Josep Palau i Fabre, Joaquim Ruyra, Pere Calders, Santiago Rusiñol, Víctor Català, Jaume Fuster, Víctor Mora, Antoni Ribera, Manuel de Pedrolo, Avel.lí Artís-Gener, etc, fins a setanta noms propis. També hi ha escrits de gent de la SCCFF: Antoni Munné-Jordà, Ricard de la Casa i Jordi Solé i Camardons. Els contes (també hi ha quatre fragments de novel.les com Retorn al sol de JM.Francès i un monòleg dramàtic) estan agrupats en dotze apartats temàtics ordenats cronològicament que trascendeixen les classificacions per motius: les presències fantasmals, relats meravellosos, els monstres, tractats de vampirologia, estranyes percepcions, la ciència misteriosa (més aviat morts misterioses), la temptació fàustica, savis estrafolaris, la fi del món, benvinguts a Utopia, allà on no ha estat mai ningú, i fets extravagants. Si mirem de reagrupar-los, ens adonarem que els cinc primers se centren en els elements sobrenaturals o inquietants com els fantasmes, els vampirs i les obsessions; els tres següents tracten sobre la voluntat de domini del món i la seva ridiculització; seguits per tres apartats centrats en la dimensió més social de l'especulació literària: la destrucció de la humanitat, la creació de la societat ideal o la trobada amb altres éssers en el futur. Mentre que el darrer bloc inclou alguns dels temes anteriors vistos més aviat des de l'escepticisme o la desmitificació del fantàstic.
L'autor de la completíssima introducció d'una quarentena de pàgines que a partir d'ara hauria de convertir-se en un punt de referència de la història de la literatura catalana, ens presenta l'itinerari català de la literatura fantàstica i especulativa. Per cert, aquest concepte de literatura especulativa ha estat fins ara molt poc usat entre els especialistes, però a parer nostre és molt encertat, ja que el concepte "fantasia" és insuficient per a englobar-ho tot i si hom hagués optat per parlar simplement de "ciència-ficció", -un gènere que ja disposa de les seves pròpies antologies- difícilment s'haurien pogut incloure en un mateix volum molts dels relats triats, i no s'haurien pogut mostrar tots aquells elements que tenen en comú aquelles obres, des d'una perspectiva més àmplia, és a dir: l'especulació literària sobre altres realitats. Independentment del retolet de "gènere" en què sovint es parcel.len aquella mena d'obres especulatives.
Martinez-Gil sap molt bé del que parla i reflexiona sobre els orígens internacionals d'aquests escrits de ficció, sobre les relacions amb el context sociocultural del progrés que els va fer possible, sobre l'actitud catalana davant la literatura imaginativa, sobre els prejudicis que han arraconat aquesta literatura, de la relació entre ciència, ciencia-ficció, realisme màgic i contes de fantasmes, o sobre la por a la destrucció del món. També dedica 4 pàgines a justificar el criteris heterodoxos que ha seguit per a confeccionar l'antologia, i cadascun dels apartats inclou també un interessant davantal introductori amb referències als contes que s'hi inclouen i a altres obres o fets culturals i socials que hi tenen relació.
Estem davant d'una obra sense precedents en la literatura catalana, un esforç editorial que cal agrair i un encert en la tria i en l'estudi que aplaudim sense reserves. Hauria estat més fàcil fer una tria barrejant autors no catalans d'èxit i catalans però s'ha triat el camí valent i no fressat d'incloure només autors dels Països Catalans. Entre la gran quantitat de textos de tota mena, el lector amant de l'especulació literària -sense limitacions de gènere- però també el no iniciat però obert al món de les idees imaginatives de la literatura no realista pot trobar-hi pel cap baix una cinquantena de textos destacadíssims que el faran fruir de bon de veres.

Jordi Solé i Camardons

Tornar