SOCIETAT CATALANA DE CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Caspa, psicotronia i sang i fetge. Per Sebastià Roig.

Cinquanta anys després de la mort del mestre Fabra, la llengua catalana s'utilitza amb tota normalitat per parlar de zombis golafres, de heavy-metal i psicòpates, de llangardaixos radioactius i ronya televisiva, de porcs amb superpoders i enterramorts folladors. La caspa, la psicotronia i la sang i fetge conformen tres dels pilars bàsics d'alguns fanzines i revistes efímeres, fetes, sobretot, amb ganes de divertir-se.

Sense saber-ho, aquests fanzines entronquen amb els relats fantàstics modernistes i els drames rurals, on ja hi havia psycho-killers potents. Posats a buscar-los parents, també lligarien amb l'escatologia i les verdors vallfogonianes o amb el setmanari Papitu. La mixtura actual, a més a més, beu a raig del cine, dels còmics, de la tele, de Bola de Drac i el Doctor Slump, de Quentin Tarantino i Roger Corman, de Quim Monzó i Bukowski. Un còctel deliciós i salvatge.

El degà dels fanzines de ciència-ficció, psicotronia i hemoglobina es diu Tal i el fabriquen a Sabadell. Amb set números de vida, Tal té un tiratge gairebé artesanal -entre 50 i 100 exemplars fotocopiats, cada primera edició-. El primer número va néixer l'octubre de 1994. Els seus impulsors eren el col·lectiu Trashmovies, un grup d'estudiants aficionats a veure pel·lícules gore i fantàstiques. Posant en pràctica la teoria del do-it-yourself, els joves van rodar un curt anomenat '666'. Els va sortir una cosa plena de sang i assassinats violents, ambientada en un bosc feréstec.

Marc Zulet, un dels components del combo sabadellenc, recorda: "Aquest primer film va suposar la despesa més gran que hàgim fet mai en material. Hi vam invertir unes 20.000 pessetes, en braços de làtex i altres artefactes, que hem anat aprofitant en les produccions següents." Amb l'excusa d'aquesta opera prima, el col·lectiu va muntar una sessió de cinema fantàstic, on també es va presentar el primer fanzine.

Des de llavors, Tal ha continuat donant tombs erràtics, apareixent i desapareixent com el monstre del llac Ness. Això ha fet que, durant alguns intervals, hagi tardat quasi un any a ressuscitar. Per sort, el fil de la continuïtat s'ha reprès des del número 5 i, de mica en mica, s'han millorat el disseny i la maquetació. Hi podem trobar reportatges sobre Godzilla, homilies a Ed Wood i Peter Jackson, o entrevistes al director John De Bello, artífex de l''Atac dels tomàquets assassins'. Tot, això sí, escrit en un estil amè i sense manies. Per cert: el dibuixant oficial de Tal, Àlex López, ha agafat uns quants còmics i els ha compilat en el fanzine Rar. De rar, ja ho és i va per la segona edició.

L'últim número de Tal, el 7, es va presentar en el passat Saló del Còmic. Per aconseguir-lo haureu de capbussar-vos en llibreries especialitzades, o escriure a l'apartat de correus 2.104, de Sabadell, i demanar-lo. Si sou cibernautes, ho teniu molt més fàcil. Passeu-vos per la seva pàgina internètica i feu la comanda.

Un dels altres fanzines casposos i malaltissos es diu Dinamo. Apareix des de la tardor de 1996 i l'edita l'anomenat Grup Freaks. Fins ara, n'han publicat sis números (un d'ells doble). Darrerament tiren cap als exemplars monogràfics -cinema fantàstic, H.P. Lovecraft, invasions extraterrestres-. L'últim número, aparegut durant el Saló del Còmic, està dedicat al Monstre de Francostein. Allí, el dictador gallec queda reconvertit en un titella recosit. Relats, articles, acudits, caricatures i un fulletó col·leccionable, titulat 'El Realçamientor', es cuiden d'escarnir-lo a discreció.

Salvador Macip, un dels freaks del col·lectiu homònim, assegura: "La fórmula Dinamo aposta per barrejar la ciència-ficció i l'humor, donant molt joc a la presència de dibuixants com Gallardo, Brocal, Monteys, El Persas o Lluïsot, per dir-ne alguns. Aquesta presència, la dels dibuixants, ajuda a fer que el producte es vengui més enllà de l'Ebre."

Els tiratges de Dinamo oscil·len entre els 300 i els 500 exemplars, que es distribueixen per llibreries de Barcelona. El best seller ha estat el número dedicat a H.P. Lovecraft, ara mateix esgotat. "Els públics català i valencià ens permeten sobreviure. Fins al quart número no vam començar a cobrir les despeses. A més, estem tan malalts que el poc que guanyem ho invertim en el següent número." Igual que els seus companys de Tal, Dinamo també volta pel ciberespai. És clar que si això dels e-mails us va gran, proveu si hi ha algú a l'apartat de correus 22048, 08080 Barcelona.

Un altre faneditor esforçat és Jaume García-Barzanallana i Fibla. Aquest badaloní, collita del 1973, edita els fanzines Indianu, Venes i budells i és el creador de Superporc, el primer heroi català amb denominació d'origen, un dels grans triomfadors en vendes del passat Saló del Còmic. Superporc, un garrí que vola com un forassenyat, ja va per la tercera edició, amb 300 números venuts.

El seu creador està exultant: "Em vaig gastar tots els guanys en un videojoc: 'Resident Evil 2'." La confiança del creador en el personatge és tan gran que fins i tot n'ha fet adhesius i samarretes, d'edició limitadíssima. Els dibuixos de García-Barzanallana, a cavall entre el manga i l'underground, van començar a veure la llum l'any 92, dins el fanzine Indianu. Des de llavors, d'aquest només n'han sortit quatre exemplars.

"La filosofia és la següent -explica el dibuixant-; vaig dibuixant historietes tot l'any i, quan en tinc un grapat, les edito." Així de fàcil. Qualsevol de les seves obres esmentades es poden demanar a l'autor, escrivint-li al carrer Rubí, 4; Bloc 10, 1r 1a. 08915-Badalona. Si ho feu, demaneu-li un adhesiu de Superporc dedicat. Promet enviar-lo amb molt de gust.


© 04/06/98 AVUI. Tots els drets reservats.

Tornar