SOCIETAT CATALANA DE
CIÈNCIA-FICCIÓ I FANTASIA

Publicacions

SC2F2 : sota aquesta capçalera, la Societat publicava cada trimestre un butlletí dedicat a les últimes novetats ocorregudes en la CF catalana. Tots els membres de la SCCFF el rebien gratis per correu.

El primer número del butlletí va aparèixer el desembre de 1997. Entre els continguts hi havia la 'Benvinguda', a càrrec de Jaume Fuster, el primer president de l'Associació, junt amb els articles: 'Ciència-Ficció escrita en català', de Miquel Barceló; 'Els orígens de l'ACCFF', de Jordi Solé i Camardons; a més d'una ressenya exhaustiva de la bibliografia catalana de ciència-ficció i fantasia, publicada l'any 1997, feta per l'especialista Antoni Munné-Jordà.

El segon número del butlletí va aparèixer el març de 1998. Entre els continguts hi havia una 'Editorial', dedicada al traspàs de Jaume Fuster, el primer president de l'Associació, junt amb els articles: 'Embullats a la xarxa', on es presentava la nostra pàgina web; 'La literatura fantàstica i de CF de Jaume Fuster', per Antoni Munnè-Jordà; a més de la segona part de la bibliografia catalana de ciència-ficció i fantasia, publicada l'any 1997.

El tercer número del butlletí va aparèixer el juny de 1998. Entre els continguts hi ha una entrevista amb Rosa Fabregat, degana i entusiasta de la nostra CF; l'article 'Ciència-ficció: mot tabú', per Jordi Solé i Camardons; 'Hi ha una crisi de la ciència-ficció?', per Pere Verdaguer; i la 'Bibliografia catalana de CF i fantasia, publicada l'any 1996', a càrrec d'Antoni Munné-Jordà.

El quart número del butlletí va aparèixer el novembre de 1998. Entre els continguts hi ha una entrevista amb Víctor Mora, escriptor vocacional de CF; també s'entrevista al cineasta Francesc Xavier Capell, autor del film 'Científicament perfectes'. S'hi inclouen la 'Bibliografia catalana de CF i fantasia, publicada l'any 1995', a càrrec d'Antoni Munné-Jordà, i el programa d'actes de la '3a. Trobada de CF i Fantasia a Mataró'.

El cinquè número del butlletí, corresponent al primer trimestre de 1999, s'obria amb un editorial que constatava que entràvem al tercer any de la publicació, iniciada el 1997. A més de les seccions habituals de notícies, hi havia un article sobre els setanta-cinc títols de la col·lecció "L'Arcà", una ressenya de la tercera Trobada de CF i Fantasia a Mataró i el palmarès dels premis Pedrolo, un article sobre el premi Juli Verne d'Andorra de 1998, que van guanyar Miquel Barceló i Pedro Jorge Romero, i una entrevista a Montserrat Galícia.

El número 6, del segon trimestre de 1999, s'iniciava amb un editorial crític respecte a la presència de la ciència-ficció a la Setmana del llibre en català, i després de les notícies breus d'actualitat presentava un reportatge sobre l'exposició "Cent un anys de llibres de ciència-ficció en llengua catalana", inaugurada al palau Marc, de Barcelona, seu de la Conselleria de Cultura; una entrevista a Joan Fontcuberta arran de la seva exposició "Sputnik" al MNAC, la bibliografia de CF de 1998, la notícia de la reedició de "Retorn al sol" de Josep M. Francès i una entrevista a Sebastià Estradé.

El número 7, del tercer trimestre de 1999, també s'obria amb un editorial que expressava la queixa pel tractament dels autors de CF als repertoris oficials de literatura, i a més de les notícies habituals, d'un article sobre "Ensaio sobre a cegeirea" de José Saramago, de la bibliografia de 1994 i d'una entrevista a Margarida Aritzeta, s'inaugurava una secció de textos, amb la transcripció del parlament que Josep Vallverdú va fer en la presentació de "Retorn al sol", i altres seccions de participació. I convé destacar la publicació de la convocatòria per a una reunió general de tots els socis el 2 d'octubre.

El vuitè i darrer número del butlletí de la SCCFF va ser la meitat de gruixut que els altres: vuit fulls, enfront dels setze habituals, i per això va sortir numerat com a "7 i mig". És un número especial monogràfic que resumeix la història de dos anys de la SCCFF, des de la constitució de la Secció de CF de l'AELC, el 29 de maig de 1997, fins a la reunió del 2 d'octubre de 1999, impossibilitada d'anomenar-se assemblea, i que va representar la sortida de la SCCFF de la seu de l'AELC. És un número que no es va trametre per correu als socis, només es va lliurar en mà als assistents, i descriu tota la trajectòria de la SCCFF i les causes que van provocar el final de la seva primera etapa.

*****

Amb aquest número es va tancar una etapa de la sccff. Les dificultats per les quals travessà la societat n'impediren la continuïtat. Superada aquesta crítica situació i amb l'ajut de les noves tecnologíes, la sccff ha començat a publicar ara un nou butlletí en format electrònic. La junta té la voluntat, i així ho ha acordat, de recollir el contingut dels vuit butlletins històrics en un DVD que es distribuirà entre els socis.

 

La SCCFF també va publicar les ponències que es van llegir en el 'I Encontre de Ciència-Ficció en Llengua Catalana', celebrat a Vilanova i la Geltrú, els dies 19 i 20 de setembre de 1997. La trobada va ser organitzada per la Secció d'Escriptors de Ciència-Ficció de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC): I encontre de ciència-ficció en llengua catalana (Vilanova i la Geltrú, 20 de setembre de 1997), «Quaderns divulgatius», 11, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Barcelona, juny de 1999.

Tornar a Activitats